Gezondheid

CT-scan

Bodyscan

Een CT-scan (Computertomografie) wordt soms ook een bodyscan genoemd, omdat het een bodyscan in een CT-scanapparaat is. Om het verschil te begrijpen tussen een CT-scan en gewone beeldvormingstechnieken voor een lichaamsdeel, volgt hier enige informatie over computertomografie:

bodyscans maken gebruik van een technologie die CT-angiografie wordt genoemd. Dit is een speciaal soort röntgenbeeldtechnologie die subtiele veranderingen in weefseltekenen kan opsporen door de manier waarop de technologie werkt. Bij een gewone röntgentest, die in een groot deel van de wereld populair is, wordt een straal afgeschoten die door het lichaam gaat en een zeer gedetailleerd beeld geeft van de inwendige structuur van het lichaamsdeel. Bij een CT-scan wordt de straal geblokkeerd, maar buiten het lichaam gehouden. Het doel van de scan kan dan op een monitor worden gezien.

De beelden van het lichaam moeten worden teruggebracht in de CT-scanruimte, vanwege het verschil tussen een CT-scan en andere soorten scans, zoals een MRI-scan (Magnetic Resonance Imaging).

Aangezien het erg moeilijk is om kanker in een vroeg stadium te ontdekken, kunnen kankerpatiënten het best een CT-scan ondergaan in het ziekenhuis of bij de dokter. Het is ook veel gemakkelijker om de ziekte correct te diagnosticeren. Verschillende vormen van tumoren komen vaak in verschillende vormen voor, en daarom worden in het ziekenhuis en de dokterspraktijk meer stations geplaatst om ervoor te zorgen dat de juiste diagnose wordt gesteld.

De voorbereiding van een CT-scan is zeer ingewikkeld. De patiënt moet in een toestand van rust verkeren en kan worden aangesloten op een infuus als hij niet voor de scan in slaap wordt gebracht. Het kan enige tijd duren om een CT-scan te vinden die comfortabel is voor de patiënt. Ziekenhuizen hebben hun eigen CT-machines ontwikkeld en laten die door het ziekenhuis rijden om ervoor te zorgen dat elke patiënt een CT-scan krijgt.

Er zijn drie verschillende soorten invasieve procedures die deel uitmaken van een CT-scan. Ten eerste is er de gewone CT-scan die alleen het bovenlichaam omvat, inclusief het gezicht. Ten tweede is er een kleuren CT-scan, en ten slotte is er een CT-scan van de volledige borstkas. Deze omvatten alle drie uitgebreide onderzoeksgebieden.

Dus wat kan een patiënt verwachten wanneer hij een CT-scan krijgt? Het korte antwoord is dat elke volledige scan zal worden beoordeeld, en de getuige zal nota nemen van eventuele afwijkingen die hij op de scan ziet. Op basis van hun beoordeling zal de arts dan bepalen of de patiënt al dan niet verder moet gaan met verdere tests. Als de patiënt aan de criteria voldoet, zal hij de procedure ondergaan.

Lees meer

Total body scan 
Lifecoach