Gezondheid

Hoe kies je de juiste informele

Mantelzorg Zeeland

 

 

 

 

 

Om te beslissen welk soort informele hulp nodig zal zijn, zijn er een paar nuttige tips om te onthouden.

Wat is de situatie

Om de behoefte aan hulp te bepalen, stel je jezelf eerst enkele basisvragen. Kan de persoon in kwestie zonder hulp van buitenaf voorzien in de basisbehoeften voor voedsel, kleding en onderdak?

Hoe wordt het huis van de persoon bevoorraad?

Als u de enige zorgverlener bent, moet u erkennen dat u rekening moet houden met een aantal vitale behoeften van de persoon die de hulp ontvangt. Wordt in de basisbehoeften van de persoon voorzien door de staat, of worden er diensten verleend, hetzij met overheidsgeld, hetzij met particuliere middelen?

Wat is de hulpbroncapaciteit van de persoon?

Bij sommige mensen is de overgrote meerderheid van hun familie financieel volledig onbemiddeld, zodat zij hulp kunnen krijgen van zowat iedereen die bereid is te helpen. Bij anderen zijn andere familieleden financieel helemaal niet in staat om te helpen, maar zij zijn wel bereid om te helpen. De meesten van ons voelen zich op hun gemak bij het helpen van mensen die zichzelf niet kunnen helpen.

Welke dienstverlenende organisaties zijn beschikbaar?

Er zijn tal van verschillende organisaties die mantelzorg– en ondersteuningsdiensten aanbieden. Welke diensten zullen zij verlenen en/of zullen zij een beroep doen op externe entiteiten om diensten te verlenen? Hier zijn een paar suggesties voor de follow-up met elk van hen:

– Welke diensten verlenen zij?

– Hoe worden die diensten verleend?

Pas na het beantwoorden van deze vragen kunt u beslissen of de persoon in staat zal zijn om zelfstandig te blijven. De timing van deze uiteindelijke beslissing is niet dezelfde als die van het geven van onmiddellijke zorg, omdat veel hulpgroepen, instanties en diensten reactief zijn en alleen onmiddellijk zijn totdat vooruitgang is geboekt bij de behandeling van de onderliggende oorzaak van het probleem.

Enkele belangrijke overwegingen om in gedachten te houden:

1. Ouderen krijgen doorgaans de meeste hulp van wat gemeten wordt; daarom zullen zij waarschijnlijk de meeste hulp en middelen nodig hebben.

2. Personeel dat speciaal is opgeleid om met oudere mensen om te gaan, is de beste manier om hun behoeften te beoordelen.

3. De verleende diensten moeten worden afgestemd op de behoeften van de persoon die de hulp ontvangt.

4. De behoeften van de persoon die de dienst ontvangt, worden ook in de totale kosten van de dienst verdisconteerd.

5. In vele gevallen worden de voordelen helemaal niet gedekt, zodat alle redelijke verwachtingen worden beschaamd.

6. Op veel locaties zijn de kosten de belangrijkste factor.

7. De meeste mensen hoeven nooit contact te hebben met een verzorger. Het is echter begrijpelijk dat een of twee mensen gedurende korte perioden in iemands behoeften kunnen voorzien.

8. Op een bepaald moment in ons leven moeten wij een eigendom kopen of vernietigen; in sommige opzichten zullen wij voordeel hebben bij een dergelijke beslissing.

9. Het leven is nooit hetzelfde; soms zullen we slechts eenvoudige ellende nodig hebben, anderen m graag als een veiligheidsdeken; en weer anderen zullen winnaars zijn.

10. Er gebeuren dingen. Hoeveel hulp heeft de persoon die de hulp krijgt nodig?

lees meer: