Uncategorized

Neurofeedback therapie: Wat is het, en hoe werkt het?

Neurofeedback therapie

Neurofeedback is een vorm van biofeedback die uw hersenen meet en traint om efficiënter te functioneren. Je zou het kunnen zien als een vorm van mentale training. Het doel is om u te helpen meer controle te krijgen over uw gedachten, emoties en reacties. Het is vergelijkbaar met andere vormen van biofeedback in die zin dat u geen ongemakkelijke behandelingen of procedures hoeft te ondergaan. In plaats daarvan helpt neurofeedback-therapie u bij het beheersen van stress en angst door uw hersenactiviteit met sensoren te monitoren en u audio- of visuele feedback te geven over uw prestaties. De sensoren detecteren de elektrische activiteit in de hersenen, zodat u kunt zien hoe snel de neuronen vuren. Dit stelt de therapeut in staat om direct feedback te geven over welke delen van de hersenen op een bepaald moment tijdens de sessie over- of onderactief zijn.

 

Bepaal welke neurofeedback sessie voor jou geschikt is.

Afhankelijk van uw doelen, krijgt u een van de volgende soorten sessies: – Standaard Neurofeedback Training – Dit wordt meestal gedaan voor mensen met angst- en stressgerelateerde stoornissen, zoals attention deficit hyperactivity disorder (ADHD). – Balanstraining – Dit soort sessies wordt aanbevolen voor mensen met een neurologische aandoening die het evenwicht beïnvloedt. – Optellen en Aftrekken Training – Dit type sessie wordt over het algemeen gebruikt voor kinderen met een verscheidenheid aan stoornissen, waaronder aandachtstekortstoornis (ADD), aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD), dyslexie en autisme. – Ritmestraining – Dit soort sessies wordt aanbevolen voor mensen met een stemmingsstoornis, zoals depressie of angst. – Zelfregulatietraining – Dit type sessie wordt over het algemeen gebruikt voor mensen met een neurologische aandoening die de zelfregulatie beïnvloedt, zoals de ziekte van Parkinson, beroerte of epilepsie.

 

Hoe werkt neurofeedback?

De sensoren die op uw hoofd zijn bevestigd, sturen informatie over uw hersengolven naar een computer. U kunt dan zien welk deel van uw hersenen op dat moment over- of onderactief is. Wanneer u feedback van de computer krijgt, probeert u zich te concentreren op het deel van uw hersenen dat uit balans is. Als u bijvoorbeeld ziet dat de sensoren op uw voorhoofd rood zijn, weet u dat uw frontale kwab overactief is. U kunt auditieve of visuele feedback gebruiken om het juiste hersenritme voor u te vinden. Probeer u te concentreren op het ontspannen van uw gedachten en gevoelens, of op het weer in balans brengen van uw hersengolven.

 

Wat kunt u verwachten tijdens een neurofeedback-sessie?

De hele sessie zal ongeveer twee uur duren. U begint met het beantwoorden van een aantal vragen over uw medische geschiedenis en symptomen. Uw therapeut zal dan sensoren op uw hoofd bevestigen en uw hersenactiviteit observeren. – De sensoren worden op verschillende delen van uw hoofd bevestigd. Ze sturen informatie over uw hersengolven naar een computer. U kunt dan zien welk deel van uw hersenen op dat moment over- of onderactief is. Uw therapeut zal u de opdracht geven om u te concentreren op het deel van uw hersenen dat uit balans is. U kunt auditieve of visuele feedback gebruiken om het juiste hersenritme voor u te vinden. Probeer u te concentreren op het ontspannen van uw gedachten en gevoelens, of op het weer in balans brengen van uw hersengolven. – Tijdens het tweede uur van uw sessie krijgt u een apparaatje om thuis te dragen. Dit apparaat geeft u feedback over uw vooruitgang en stelt u in staat om te oefenen met neurofeedback wanneer u tijd heeft. – Om de paar weken komt u terug naar het kantoor van de therapeut voor vervolgsessies. Uw therapeut zal uw vooruitgang in de gaten houden en indien nodig aanpassingen maken.

 

Conclusie.

Neurofeedback is een vorm van biofeedback-therapie die uw hersenen traint om efficiënter te functioneren. Dit kan u helpen bij het beheersen van symptomen die verband houden met een verscheidenheid aan psychische aandoeningen. Na ongeveer twee of drie sessies kunt u resultaten zien, maar de therapie moet gedurende een langere periode worden voortgezet om blijvende verbeteringen te zien.