Gezondheid

Omgaan met seksueel misbruik

Traumabehandeling Arnhem

Het trauma van seksueel misbruik is zo verwoestend dat de meeste misbruikte personen nooit zullen toegeven wat hen is overkomen. Zij voelen zich beschaamd. De gevoelens van wantrouwen en wantrouwen leiden ertoe dat het slachtoffer zich kwetsbaar voelt. Iemand die seksueel misbruikt is, zal opgroeien met gevoelens van onzekerheid en waardeloosheid.

Trauma kan ook thuis voorkomen. Wanneer ouders hun macht gebruiken om hun kind te controleren en te manipuleren, zal het kind opgroeien met een minderwaardigheidscomplex. De pijn van dit gebeuren is misschien moeilijk te begrijpen; het mishandelde kind zal het pas begrijpen als de ouder heeft gefaald en dan zal hij of zij zichzelf gaan haten en met zichzelf gaan vechten. Iedereen die een traumatische gebeurtenis heeft meegemaakt of iemand in zijn naaste omgeving heeft die een traumatische gebeurtenis heeft meegemaakt, zal op een van verschillende manieren reageren:

1. De persoon die misbruikt werd, zal opgroeien en iets (zoals boze voetstappen) voor iedereen verbergen.

2. De persoon die misbruikt werd, wordt emotioneel onstabiel en vatbaar voor emotionele uitbarstingen.

3. De persoon die mishandeld werd, zal erg mishandelend worden tegenover de mensen rondom hem/haar.

4. De persoon die misbruikt werd, zal extreem veroordelend worden.

5. De persoon die misbruikt werd, zal ophouden sociaal te zijn en een anti-sociaal individu worden.

Wat trauma/misbruik is? Trauma is een krachtige manier om zowel het slachtoffer als de dader(s) te controleren en te manipuleren. Mishandelde kinderen zijn niet alleen het slachtoffer van een vijandige huisdader, maar zijn vaak kwetsbaar voor fysiek, seksueel, emotioneel of psychologisch misbruik. Zij volgen dansworkshops waar trainers hen leren dat er lichaamstaal of agressieve kenmerken in mensen voorkomen waar slachtoffers zich niet van bewust zijn. Wat gebeurt er in een Trauma/Amishandeling Overleving De therapeut/counselor zal in alle stadia onderwijzen over progressie, identificatie, beweging weg van suggestibiliteit/emotionele betrokkenheid, dissociatie, defensiviteit en repressie en de weg terug naar intelligentie en emotionele behoeften. De gebruiker van alcohol of drugs of andere middelen wordt high/opgewarmd in het huis van de Jacksonnes. Zij komen niet terug van de dansvloer. Gedragssymptomen kunnen fobie zijn (bv. bang zijn voor een bepaalde plaats of persoon) en zoning out (bv. de computer controleren, vrienden en familie sms’en).

Trauma/Misbruik Behandeling Veel mensen gaan alleen door met drinken/dansen in bars of clubs, niet van plan om naar huis te gaan en hulp te zoeken. Het is nooit te laat voor hen om naar huis te gaan en hulp te zoeken. Het hele gezin moet bereid zijn om hulp te zoeken voor de persoon die echt lijdt. Dit zal moeilijk zijn voor de alcoholist of drugsgebruiker om te aanvaarden, maar hulp is onderweg. Het zijn vaak de familieleden die instinctief aanvoelen dat er iets niet normaal is met het gedrag van de persoon, dat ze gestresseerd zijn, zich zorgen maken, zich afvragen of de persoon wel echt eet of slaapt. Er zijn de handelaar, dat wil zeggen, patiënten die de methoden die wij artsen hebben gebruikt om de persoon te helpen zijn problemen aan te pakken, afwijzen en zelfs misbruiken. Therapie Er zijn vele therapietechnieken die kunnen worden gebruikt om de persoon te helpen bij zijn herstel. Een paar daarvan worden hieronder beschreven.

1. Leer de persoon om meer accepterend te zijn over jezelf door te accepteren wat je doet en te zeggen: “Ik ben op mijn gelukkigst vandaag” Ik hou van mezelf” (dit is algemeen bekend als ‘ZELF Acceptatie’ techniek) 2. Vervang zelfvernietigend gedrag van de persoon door positiefNiemand van ons zet onze energie, onze eigenwaarde, charismatische energie door naar Professioneel/ Irakees TelevisionriedProfessioneel. De meest voorkomende techniek is vaak die van mijn aard. 3. Laat de persoon schrijven (in een privé dagboek) en communiceer persoonlijke zaken. “Ik hou van je” “Het spijt me. Vergeef me alsjeblieft” “Mag ik doorgaan met mijn werk? Ik moet binnen twee dagen terug zijn, alsjeblieft” 4. Verander het begrip van de persoon over deze gebeurtenis door alternatieve theorieën. Wie was niet fit of voelde zich niet goed onder druk en welke rol speelde de stress? Kalmeerden ze en plotseling? Wiens woede/woede hebben ze gevoed? Wat hebben ze gedaan? Waarom zouden ze doen wat ze deden? 5. Een getrainde therapeut zal op een rustige en empathische toon de persoon kalmeren en er op een veilige en ondersteunende manier met hem over praten. 6. Vaak gaat de betrokkene de volgende dag naar huis voor een persoonlijk onderhoud met zijn partner, ouders, verzorger of wie er op dat moment ook maar in zijn leven aanwezig is. 7. De therapeut helpt de persoon om die dingen te uiten waar hij zich in het begin van de relatie niet prettig bij voelde, en stelt alternatieve manieren voor om de situatie vanuit een ander perspectief te bekijken, of een actiestrategie. 8. De therapeut toont een grote zorgzaamheid en begrip in uw unieke persoonlijke leven en een meelevend gevoel voor uw gevaarsignalen.

Lees meer

Lichaamsgerichte therapie