Gezondheid

Wat is dementie?

Palliatieve zorg Den Haag

In de VS krijgt naar schatting 90% van de mensen boven de 65 jaar uiteindelijk dementie. De ziekte van Alzheimer is een geestesziekte die geleidelijk het geheugen, het denken en het gedrag vernietigt en zeer pijnlijk kan zijn. Wat is dementie? Dementie is een progressieve hersenziekte die een geleidelijke achteruitgang van het geheugen, de spraak en andere vaardigheden veroorzaakt. Dementie moet altijd worden behandeld en onder controle worden gehouden, omdat het voor de patiënt slechts een geleidelijke achteruitgang van de hersenen is.

Er zijn vele stadia van dementie. De eerste is het verlies van gevoel, dan angst en verwarring, en tenslotte totaal verlies van denkvermogen en gevoel. Voor hen die hun geheugen kwijt zijn, is het een afschuwelijke ervaring. Hoe zult u uw ontbrekende herinneringen terugvinden? Hoe zult u zonder geheugen moeite hebben om het avondmaal te vinden, dat u de laatste drie jaar hebt gegeten? Hoe zult u zonder geheugen uw autosleutels of uw bril vinden? Hoe kunt u zonder geheugen het dichtstbijzijnde ziekenhuis vinden of uw kinderen naar het pretpark brengen? Dementerenden hebben ook moeite met dagelijkse bezigheden zoals wassen, koken, boodschappen doen en het huishouden. Er zijn verschillende vormen van dementie Ziekte van Alzheimer: Dit is een mentale aandoening die het vermogen om informatie te verwerken en te redeneren aantast. Het is de meest voorkomende vorm van dementie. De ziekte van Alzheimer is de snelst groeiende vorm van dementie, en hoe ouder mensen worden, hoe meer geheugenproblemen we zien.

ouses dementie: We zagen het hierboven toen we het hadden over het verouderingsproces. Niet meer in staat zijn om alledaagse activiteiten uit te voeren is zeker een teken van dementie. Het gebruik van medicijnen om het geheugen op peil te houden, is de belangrijkste behandeling voor dementie. PD: We hebben het hierboven ook gehad over dementie bij mensen die lijden aan de ziekte van Parkinson. Bij de ziekte van Parkinson is er ook sprake van verlies van lichamelijke coördinatie en manipulatie van fijne spieren.  RBD: Deze vorm van dementie, ook bekend als reactieve-zoneziekte, treedt op wanneer het dopaminegehalte in de hersenen daalt. Deze ziekte kan plotseling opkomen, of zich ontwikkelen na een beroerte of ander trauma. Het kan zich langzaam ontwikkelen of plotseling de ziekte van Alzheimer krijgen. vasculaire dementie: Zoals de term al zegt, gaat het bij deze vorm van dementie (die de hersenslagaders aantast) om een onderbreking of blokkering van de bloedstroom naar de hersenen. dementie byolics: Mensen bij wie dementie is vastgesteld na het ontstaan van deiramus is een gebied dat zich dicht bij de rug bevindt, op het rechter chromosoom. Dit gebied beschermt de cellen tegen aanvallen van vreemde cellen. Wanneer dit gebied verslechtert, kan de persoon seniel worden of zijn geheugen verliezen.

Nu u op de hoogte bent van de belangrijkste oorzaken en symptomen van dementie, wilt u misschien weten welke methoden beschikbaar zijn om het ontstaan van dementie te helpen voorkomen. Hier zijn enkele van de gezond verstand methoden die kunnen helpen. Kijk naar je dieet: De belangrijkste truc om geheugenproblemen onder controle te houden is ervoor te zorgen dat je je hersenen voedt. Koolhydraten zijn belangrijk voor de hersenfunctie en als je te weinig koolhydraten binnenkrijgt, dan krijgen je hersenen een ton glucose binnen. In dat geval hebben de hersenen moeite met het uitvoeren van hun normale functies, zoals het opslaan van informatie en het nemen van beslissingen. Streef naar 20 minuten beweging per dag: Ja, dat lees je goed. Het is net zo eenvoudig als ‘s nachts genoeg slapen, en het doen als onderdeel van uw dagelijkse routine. Uit een onderzoek is gebleken dat mensen die vier keer per week sporten 50 procent minder kans hebben om de ziekte van Alzheimer te krijgen.

Eet je vis: Er wordt al lang aangenomen dat het eten van vis het risico op dementie kan verminderen. Onderzoek heeft hetzelfde uitgewezen. Mensen die twee keer per week vis aten, bleken een 7 procent lager risico op dementie te hebben dan mensen die nooit of bijna nooit vis aten. Geestelijke activiteiten: men denkt dat het doen van geestelijke activiteiten zoals het oplossen van een puzzel of zelfs het schrijven in een dagboek het risico op dementie kan verminderen. Beschermende supplementen: Er zijn vitaminen die kunnen helpen de hersenen te beschermen, en er zijn ook antioxidanten die kunnen helpen oxidatie in de hersenen te bestrijden. Antioxidanten zijn geweldig omdat ze helpen te voorkomen dat schadelijke vrije radicalen de hersencellen aanvallen. Vitamine D: Er zijn sterke aanwijzingen dat vitamine D de hersenen helpt om efficiënt met het lichaam te communiceren. De beste manier om aan vitamine D te komen is door ervoor te zorgen dat u voldoende vitamine D van de zon binnenkrijgt. Houd uw hersenen actief: net als uw hart en longen hebben uw hersenen beweging nodig om optimaal te functioneren. Leer een aantal hersenoefeningen te doen, doe dagelijks stretchoefeningen en Palliatieve zorg ervoor dat u voldoende omega 3-vetzuren binnenkrijgt. omega 3-vetzuren zitten in vis, visolie en lijnzaad.

Lees meer

Indicatie wijkverpleging 
Seniorencoach